Що таке backend-розробка і чим вона відрізняється від frontend Б24

By August 17, 2021 September 27th, 2024 IT Вакансії

Backend розробнику корисно володіти однією або кількома мовами програмування, такими як Java, Python, Вакансія Middle/Middle+ Backend Developer Node.js або PHP. Кожна з цих мов має свої особливості та застосовується в різних сферах розробки. Бекенд- і фронтенд-розробники взаємодіють, щоб створити повноцінний веб-додаток. Бекенд-розробник надає API, який визначає доступні функції та методи взаємодії з сервером.

Скільки заробляє FullStack Node.js Developer

Охочих докладно вивчити рівень зарплат у бекенді ми надсилаємо до інформативної статті з порталу DOU. Там можна відсортувати середній рівень зарплат розробників у 2022 році за містами, спеціалізацією, мовами розробки та типом компаній. Ще одна можливість – самотужки створити повноцінний проект з бекендом та фронтендом. Або знайти невеликий Open Source проект і приєднатися до його команди, наприклад, на платформі Github.

навички Backend розробника

Як стати фронтенд-розробником – курси, які навчать

  • Одна з ключових характеристик кандидата — комунікабельність, може бути досить суб’єктивною при відборі кандидата рекрутером.
  • Якщо другий варіант вам підходить, пропонуємо розглянути спеціальність Node.js FullStack Developer у CyberBionic Systematics.
  • Іншими словами він проводить авторизацію та перевіряє права доступу.
  • З власного досвіду скажу, що важливим є не лише вміння розв’язати задачу клієнта на обраному стеку технологій, а й побудувати рішення «під ключ» — від фронтенду (хоч і не феноменального) до деплойменту.

Нижченаведені діаграми слугують нагадуванням, без яких компетенцій не обійтися на серйозному комерційному проєкті. Також звернімося і до вже згаданого зарплатного опитування від DOU за січень поточного року. Медіанна зарплата у JavaScript розробників загалом (не тільки Node.js напрямку) на рівні 2850 USD.

Хто такий Back-end розробник та чим він займається

Від їх знання ви обов’язково виграєте та примножите власну цінність в очах роботодавця. IT ви зможете придбати знання та освоїти всі навички, необхідні затребуваним frontend-розробникам. Однозначно відповісти, що складніше – frontend або backend розробка – не можна, оскільки все залежить від ваших уподобань та схильності до тих чи інших завдань.

навички Backend розробника

Що треба знати веб розробнику

Пам’ятаєте останній раз, коли ви бачили реалістичне зображення будівлі, інтер’єру або продукту до його створення? Це була 3D візуалізація, і вона грає велику роль у нашому житті. Залежно від продукту обов’язки backend-розробника сильно змінюються. Такий фахівець може створювати та інтегрувати бази даних, забезпечувати безпеку або налаштовувати технології резервного копіювання та відновлення.

Обов’язки та завдання backend-розробника

Нерідко на ринку зустрічаються фахівці, які впевнено почуваються як у frontend, так і в backend і можуть поєднувати їх. А як же конструктори сайтів, запитаєте ви, хіба це не прискорює процес? Якщо обирати конструктор сайтів чи програмування, то це залежить від ваших цілей та уподобань. Якщо ви хочете швидко створювати прості сайти без необхідності глибокого програмування, то конструктор може бути хорошим вибором. Він дає змогу створювати сайти за допомогою готових шаблонів і візуального редактора.

Про навички, необхідні Back-end розробнику

Студенти відвідають семінари закордонних спікерів, буде представлена ​​програма, яка включає 5 основних розділів. За допомогою досвідчених фронтендщиків студенти навчаться вирішувати складні завдання як самостійно, так і в групах. В кінці навчання кожному випускнику буде надано шанс продемонструвати набуті навички перед представниками IT-компаній – екзаменаторами.

Це так, але зазвичай великий бізнес хоче мати власну систему обліку й керування з можливістю тонко підлаштувати її під свої потреби. Back-end розробник – це людина, яка займається створенням та підтримкою технологій, які є прихованими від очей користувача, тобто знаходяться поза його браузером і комп’ютером, на «бек енді». Після цього він звертається до бази даних із запитом на отримання товарів по конкретній категорії. База даних шукає серед усіх товарів, приналежних до цієї категорії, та повертає їх на бек-енд , а бек-енд повертає їх на фронтенд вже в узгодженому форматі.

Не забувайте про soft-скіли та навички проектного менеджменту – ваш full-stack розробник має вміло взаємодіяти з командою. VueJS дуже популярний серед програмістів, оскільки він поєднує в собі найкращі компоненти зі світу AngularJS та ReactJS, і може працювати дійсно добре для більшості проектів розробки. Бекенд і фронтенд — це дві різні частини програми, кожна зі своїми специфічними функціями та завданнями. За підсумками можна сказати, що бекенд розробка – це створення основної частини функціоналу сайту або програми. Або записатися на курси fullstack-розробників, де дають базові знання з HTML, CSS, JavaScript та доповнюють їх знаннями з серверних мов та фреймворків. Для входу в професію можна окремо пройти курси веб-розробки та програмування однією з серверних мов, наприклад PHP або Java.

Вони також використовують фреймворки та бібліотеки React, Vue.js, Angular для прискорення розробки та підвищення продуктивності програми. Почати свій шлях в обох галузях можна з курсуАкадемії IT STEP «Розробка програмного забезпечення». Він підходить для всіх, хто хоче опанувати програмування “з нуля”. За період навчання ви на практиці вивчите основні мови програмування та технології для розробки web-сторінок і web-додатків, створите портфоліо, яке допоможе знайти перспективну і добре оплачувану роботу. Однак, щоб досягти рівня, на якому можна створювати складні та інтерактивні веб-додатки, знадобиться набагато більше часу і практики. У цьому випадку багато розробників заглиблюються у вивчення фреймворків, бібліотек та інших інструментів, які дають змогу створювати складніші функціональності та покращувати продуктивність веб-додатків.

У компанії вважають, що за структурою необхідно ділити резюме на блоки, деталізувати досвід роботи (компанія, позиція, період роботи, обов’язки та досягнення). Автоматизатору необхідно вміти запускати наявні тести та аналізувати результати, якщо тест падає, завести баг-репорт і донести команді проблему. Важливо вміти писати нові автотести до функціональності, використовуючи наявні тести як приклади. Junior Javascript Developer повинен мати базові поняття типів та конструкцій мови програмування, розуміти ООП, володіти одним фреймворком (Angular, React), базово розуміти HTTP та мати навички роботи з HTML/CSS. Вміти писати та застосовувати юніт-тести, розробляти ASP.NET Web API та MVC вебзастосунки, взаємодіяти з базами даних як із ADO.NET, так і Entity Framework.

Незалежно від того, який напрямок ви виберете – frontend або backend розробку – щоб досягти успіхів, необхідно бути системним і чітким. Робота ця, переважно, дистанційна, тому фахівець повинен вміти добре планувати свої робочі завдання, дотримуватися дедлайнів. У вас не повинно бути труднощів з пошуком та застосуванням необхідної інформації. Зрозуміло, що також потрібно вміти дослухатися до рекомендацій і аргументувати свою позицію. У компанії відбирають резюме за тим, чи є комерційний досвід роботи з необхідними технологіями.

Однак, є винятки, і деякі розробники досягають успіху і без формальної освіти. Знання основних принципів і методів роботи з базами даних дає змогу ефективно зберігати й обробляти дані в backend-розробці. Крім того, backend-розробник взаємодіє з іншими членами команди розробки, як-от дизайнери, тестувальники та проектні менеджери. Він може обговорювати вимоги та деталі реалізації з дизайнерами, щоб переконатися, що користувацький інтерфейс відповідає функціональності.

Мову програмування JavaScript широко використовують для фронтенд-розробки, але вона знаходить застосування і в бекенді. Платформа Node.js дозволяє запускати JS на серверній частині сайту. За даними ресурсу W3techs, понад 77% всіх веб-сайтів у світі написані мовою PHP. Він простий у вивченні, але погано масштабується та досить повільно працює. А поки що PHP-розробники забезпечені роботою на багато років вперед, адже мільйони сайтів на PHP нікуди не подінуться і їх потрібно обслуговувати. Загалом обов’язки Back-end девелопера можуть суттєво відрізнятися.

Крім перелічених вище критеріїв, для компанії плюсом буде супровідний текст про те, чому людина подається на вакансію, чому обрала саме її. Щодо баз даних, то основними критеріями є початкові знання у нормалізації БД, індексації для прискорення пошуку, написанні нескладних запитів. Junior Java Developer мусить розбиратися у серверних технологіях Java-стеку (Spring/Hibernate), а також мати хоча б базові знання з Front-end (Angular), вміти працювати зі Scrum та Git. Головні переваги мови Java – кросплатформність та продуктивність. Її можна використовувати для створення програм на Android, десктопних та веб-додатків. А висока продуктивність Java дозволяє створювати великі проекти з великим навантаженням.

Наприклад, для роботи з безпекою використовуйте Security, для баз даних – Data. Для нас важливо зрозуміти, наскільки комфортною буде співпраця з потенційним колегою. Найбільш показовими є вміння думати та намагання розв’язати задачу, на яку ще не знаєш відповіді. Важливо, як кандидат відповідає на запитання, як формулює думку.

Досвідчені розробники часто займають позицію Senior, відіграючи вирішальну роль у команді та допомагаючи початківцям. Є також шлях до становлення технічним директором або керівником розробки, де вже важливі навички управління. Якщо ви новачок в ІТ-індустрії і хочете вивчити фронтенд з нуля, то курси за направленням frontend будуть правильним рішенням. Для новачків курси послугують твердою базою на шляху до просунутого рівня, а ментори в DAN.IT education допоможуть освоїти її з огляду на ваші наявні знання та побажання. Для початку роботи на позиції Junior Java Developer кандидат повинен добре знати теорію ООП, основні патерни проєктування та вміти застосовувати ці знання на практиці. А ще добре орієнтуватися в можливостях Java Core (типи даних, Collections API, Streams API, Lambdas тощо), цікавитися оновленнями у версіях мови програмування, знати принцип роботи JMM (Java Memory Management).

Робота в кращіх IT командах https://wizardsdev.com/

Leave a Reply